„Cât de des trebuie să ud sau să hrănesc plantele mele de casă?” este întrebarea pe care o pune foarte multă lume atunci când se apucă de grădinăritul de interior. Răspunsul corect, „Depinde…” nu este un răspuns satisfăcător, asa cum nu e nici „o dată pe săptămână”. Totuși acesta este singurul sfat precis pe care îl pot da atunci când vine vorba de plantele de casă.

De exemplu, casa în timpul iernii poate fi uscată ca un deșert. Dacă așa stau lucrurile, plantele au mai multă nevoie de apă decât în timpul verii calde si umede. De asemenea, florile în ghivece mici au nevoie să fie udate mai des decât cele în ghivece mari, pentru că ghivecele mai mici se usucă mai repede. Dar, deși o plantă care înflorește are nevoie de mai multă apă decât de obicei, în general, variațiile necesarului de apă nu sunt mari. Cu excepția cactusului și a plantelor suculente, cele mai multe plante cresc mai bine în pământul care este umed în mod constant – nu ud.

 

Udarea florilor trebuie făcută de câte ori ți se pare că pământul de la suprafață este uscat, fie că asta se întâmplă zilnic sau săptămânal. De asemenea, udă-le bine, pentru că apa să ajungă până la fundul ghiveciului.

Dacă uzi planta de sus, ai grijă ca pe fundul ghiveciului să pui cioburi, pietriș sau alt material afânat, pentru o scurgere bună. Asta nu este necesar atunci când uzi floarea de jos. Pentru asta, poți folosi un tampon (de preferat unul din fibră de sticlă) pentru a absorbi apa din farfurioară, păstrând solul umed.

 

Fie că uzi planta de sus sau pe jos, este bine ca ocazional să îi faci un duș. Pune ghiveciul într-o găleată sau în chiuveta de la bucătărie, astfel încât acesta să stea pe jumătate în apă. Atunci când pământul de la suprafață s-a umezit, scoate ghiveciul din apă și lasă apa în exces să se scurgă. Apoi pune planta acolo unde o ții de obicei. (În acest timp, este o idee bună să stropești frunzele și să le cureți de praf). În orice caz, nu lăsa ghiveciul să stea în apă mai mult de o oră. Prea multă apă un timp îndelungat împiedică oxigenul să ajungă la rădăcini; rădăcinile au nevoie de oxigen.

 

În cazul majorității plantelor (cu excepția cactusului și a plantelor suculente) este aproape imposibil să le „îneci” dacă ai asigurat o scurgere corectă.

 

O greșeală comună făcută de grădinarii amatori este fertilizarea plantelor în exces. Un pic de hrană pentru plante ține foarte mult, iar prea mult îngrășământ poate arde rădăcinile și chiar ucide planta. Acest aspect este deosebit de important, deoarece diferitele mărci de îngrășăminte de pe piață diferă ca intensitate. Așa că nu strică să urmezi întocmai instrucțiunile de pe pachet.

 

Cantitatea de îngrășământ pe care o dai plantelor tale este influențată și de anotimp. În timp ce plantele mai mature beneficiază de o hrană mai ușoară la câteva săptămâni, în timpul iernii este mai bine să nu le mai hrănești, cu excepția acelora care înfloresc în această perioadă. Majoritatea plantelor decorative prin frunze, cultivate ca plante de casă, intră într-o perioadă de creștere redusă în timpul lunilor mai reci, și dată le pui îngrășământ le vei deregla obiceiurile naturale de creștere. Ar trebuie să te ferești să fertilizezi plantele noi, cumpărate de la florărie. Acestea nu au nevoie de îngrășământ în primele șase săptămâni de la cumpărare – de fapt, hrănirea acestor plante le poate dăuna.

 

Îngrășămintele cumpărăte din comerț au întotdeauna scris pe ambalaj proporțiile de substanțe nutritive pe care le conțin. Vei găsi azot, acid fosforic și carbonat de potasiu, în ordinea indicată de cifrele raportului.

În dorința ta de a ajuta plantele să se dezvolte, poți exagera cu fertilizarea lor. Nu este bine să presupui că oricărei plante care pare bolnavă îi va face bine o doză de hrană de plante. Este mai probabil ca planta să se îmbolnăvească din cauză că nu are destulă lumină, că are prea multă sau prea puțină apă, că atmosfera este prea uscată, sau calitatea pământului din ghiveci este slabă.

 

Dacă planta suferă de foame, cel mai probabil este să-i lipsească azotul. Simptomele sunt îngălbenirea frunzelor tinere și creșterea slabă, firavă.

 

Chiar dacă simptomele îmbolnăvirii din cauza gazelor toxice, a lipsei sau abundenței apei sunt similare, atunci când una din aceste cauze este vinovatul, vei descoperi că frunzele din partea de jos se îngălbenesc, în timp ce în partea de sus, frunzele rămân verzi.

 

Fertilizanții se găsesc sub formă de pudra, granule, tablete și lichid. Încearcă-le pe toate, urmând instrucțiunile, pentru a vedea care este hrana preferată de planta ta.

 

Când folosești hrană uscată, ai grijă să nu dai pe plantă, și să o verși în pământ dintr-o dată. Tabletele pot fi introduse în pământ, pe marginea exterioară a ghiveciului. Acestea se absorb după ce uzi planta de câteva ori.

 

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l reții cu privire la îngrășăminte este „Nu sufoca planta cu grija ta!”